4 Aralık 2007 Salı

Zeytinyağlı Yaprak Sarması


Malzemeler:
Yarım kilo asma yaprağı
3 su bardağı pirinç
2 büyük soğan
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı ufalanmış reyhan
1 çay kaşığı yenibahar
1tatlı kaşığı kuru nane
1çay kaşığı kırmızı pul biber
1yemek kaşığı nar ekşisi
100gr dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
4 adet küp şeker
tuz
limon
Hazırlanışı:
Yaprakları bir gece önceden sıcak suya koyuyoruz.Ertesi gün suyunu döküp tek tek yıkıyoruz.Pirinçleri ayıklayıp yıkıyoruz.Soğanlarımızı olabildiğince ince doğruyoruz.Tencereye zeytinyağını koyup kızdıktan sonra soğanları ekliyoruz.Pembeleşince yıkadığımız pirinçleri ekliyoruz.İyice kavurduktan sonra baharatlarımızı,nar ekşisini ve yarım limonun suyunu sıkıyoruz.Daha sonra bir su bardağı kaynar suyumuzu ilave edip kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar pişriryoruz.İç malzememiz ılındıktan sonra yaprağımızın sap kısmını kökünden koparıyoruz.Yaprağın pütürsüz kısmı dışa gelicek şekilde sap kısmının bitimine uzunlamasına iç malzememizden koyuyoruz.Koyduğumuz malzemenin üstünü yaprağın üst kısmıyla örtüyoruz.Daha sonra yanlarıda içeri katlayıp çok sıkı olmayacak şekilde sarıyoruz.Bu işleme yapraklar bitene kadar devam ediyoruz.Bütün yapraklar bittikden sonra tenceremizin dibine yapraklardan kopardığımız sapları ve tabanının kaplıcak kadar yaprağı seriyoruz.Daha sonra bir yemek kaşığı kadar zeytinyağını gezdiriyoruz.Sarmaları tenceremize sıkıştırmadan diziyoruz.Üzerine sarmaları kaplıcak büyüklükte kırılmayacak bir kase veya tabak kapatıyoruz.Eğer biraz ekşi olsun istiyosak yarım limon sıkıyoruz.Tuzumuzu ve üzerine koyduğumuz kaseyi geçmicek kadar ılık suyu ilave edip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.Sarmalar ılındıktan sonra tencereden çıkarıp servis tabağına diziyoruz.Soğuk servis yapıyoruz.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba zeytinyağlılarınız harika görünüyor, bizim mutfaktan en son geçenler de sarma ve taze fasulyedir. Her ikisini de çok severiz zeytinyalısına bayılırız. Ellerinize sağlık.

Sevgiler

tolunay
cumartesimutfagi.blogspot.com