4 Kasım 2018 Pazar

Portakallı Tarçınlı Anne Keki


 Temmuz'da doğmuş bir yaz çocuğu olarak kış mevsimini hiç sevmem. Ancak tezgahlarda yeşilli sarılı mandalinaları, portakalları görünce içimde çiçekler açmıyor değil :) Kışın en güzel yanı bol bol portakal, mandalina yiyebilmek mmmh. Portakalın yanına nefislik katan diğer güzellik bence tarçın. İkisinin uyumu hem muhteşem leziz hem sağlıklı. Bu mevsimlerde çayın, kahvenin hatta belki ıhlamurun, salepin yanında miss gibi, yumuşacık portakallı tarçınlı kek zihin açıcı, motive edici olarak mükemmel gider. Bizim ufaklık bu keki yaptığımda bir hafta kek diyerek yatıyor, kek diyerek kalkıyor. Biz de çalışırken, dinlenirken, kitap okurken, kısacası mümkün olan her fırsatı kek yeme bahanesi olarak değerlendiriyoruz :) Umarım siz de bizim kadar sever, mutlu yuvanızın ponçik kek tarifi olarak görür, afiyetle yersiniz :)

Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker (klasik eski model paşabahçe)
1 portakal suyu
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 paket vanilya 
1 tatlı kaşığı tarçın (damak tadınıza göre eksiltip artırabilirsiniz)
1 avuç iri kıyılmış ceviz içi

İşin sırrı:
Un ve kabartma tozunu bir kasede karıştırın. Karıştırdığınız bu karışımı iki defa eledikten sonra tarifte kullanın. Yumurta, süt, portakal suyu gibi sıvılarınızın oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. Şeker ve yumurtayı çırparken şekerin iyice erimiş olmasına özen gösterin. İlk 30 dakika fırının kapağını kesinlikle açmayın. 

Hazırlanışı:
Yumurtaları şekerle birlikte şeker eriyene kadar çırpıyoruz. Ardından sıvı yağı, süt, portakal suyu ve portakal kabuğunu ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Unu ve kabartma tozunu ayrı bir kapta karıştırdıktan sonra iki defa elekten geçiriyoruz. Elediğimiz un karışımını sıvı karışıma ekleyerek tahta kaşık veya spatula yardımı ile pütür kalmayacak şekilde iyice karıştırıyoruz. Tarçını da ekleyip karıştırdıktan sonra margarin ile yağladığımız kek kalıbına karışımı döküyoruz. En üste iri parçalanmış ceviz içini de serptikten sonra önceden 170 - 180 (fırınınızın ısı ayarına göre değişebilir ama 180 üstüne çıkmayın) dereceye ısıtılmış fırında 40 dakika (kek kabarıp rengini alana kadar) pişiriyoruz. Fırından çıkardığımız keki soğuduktan sonra ters çevirip kalıptan çıkarıyor, servis ediyoruz. 

Afiyet olsun :) 

Hiç yorum yok: